Signaalplant 01 – Heermoes

Heermoes is een plant uit de paardenstaartenfamilie en kent zo’n vijftien verschillende varianten, die ongeveer 40 centimeter hoog kan worden. Heermoes heeft vertakte stengels die recht omhoog groeien in een frisgroene kleur. De plant doet qua uiterlijk denken aan een kattenstaart of paardenstaart. Maar let op, heermoes is ongezond voor katten, honden en paarden door de stof ‘equizentine’. Konijnen smullen er juist wel weer van!

Signalering en nut

Heermoes signaleert een arme bodem en/of een mineraaltekort. Bij een gebrek aan mineralen-voeding groeien je planten daardoor minder goed in de tuin. Heermoes wortelt tot wel 6 meter diep, omdat in de diepere lagen van de bodem vaak wel de juiste mineralen-voeding aanwezig is.

Onder andere door deze diepe worteling is er geen enkel bestrijdingsmiddel opgewassen tegen heermoes. Houdt de chemische middeltjes dus achter slot en grendel, want het gebruik ervan werkt averechts. Je beschadigt de bodem, terwijl heermoes zelf ongestoord blijft groeien.

Sterker nog, heermoes kan chemicaliën en giftige stoffen schadevrij maken door deze op te nemen en om te zetten in mineralen. Heermoes wordt zelfs ingezet om vervuilde grond te reinigen. Het is dus hierdoor alleen al een zeer nuttig kruid en tegelijkertijd haast onmogelijk om op korte termijn te verwijderen.

De meest effectieve manier om heermoes te ‘bestrijden’ is door de bodem te voorzien van een continue stroom van mineralen. Je kunt het beste de bodem verrijken met lavameel als je heermoes aantreft in je tuin. Lavameel versterkt de bodemstructuur door de toevoeging van organische stoffen en zorgt voor een luchtige, kruimelige bodem met een verbeterde waterhuishouding. Door het toevoegen van lavameel verkrijg je dus (weer) een mineraalrijke bodem. Heermoes zal hierbij in de meeste gevallen mogelijk enkele jaren nodig hebben om ondergronds voorgoed te verdwijnen. Heermoes kun je altijd plukken en is zeer nuttig op de bodem als mulch en bodemverbeteraar.

Let op! Aan onderstaande tekst kunnen geen rechten ontleend worden. Gebruik is op eigen risico. Raadpleeg bij klachten alvorens gebruik een natuur- of geneeskundige.

Voordelen heermoes

Heermoes kan gebruikt worden om schimmels te bestrijden. Dit komt doordat de plant veel zwavel en kiezelzuur bevat.
TIP: Gebruik heermoes door het te mengen met water en besproei vervolgens de aangetaste planten.

Heermoes is consumeerbaar in de vorm van een kopje thee. Het heeft een neutrale smaak en je kunt het iedere dag drinken en heeft bovendien geneeskrachtige functies.

Heermoes wordt sinds jaar en dag gebruikt als medicijn. De plant heeft een reeks aan geneeskrachtige werkingen;

  • Zit boordevol mineralen, waaronder silicium, de stof die ook in ons kraakbeen zit. Het heeft dus ook een gunstig effect op ons skelet.
  • Heermoesthee heeft een ontgiftende en bloedzuiverende werking en helpt tegen verschillende kwaaltjes,
  • Ondersteunt je nieren, botten, gewrichten en spieren.
  • Heermoes(thee) maakt je huid, (splijtende) haren of haaruitval en (brosse) nagels gezonder en is weerstand verhogend.
  • Werkt bij allergieën, zoals hooikoorts.
  • Te gebruiken voor uitwendige symptomen zoals (zwemmmers)exceem, kalknagels of huidaandoeningen.
  • Je kunt van Heermoes een kompres of zalf maken.

Gebruik

  • Droog de heermoes een aantal dagen in huis.
  • Kook heermoes minimaal 5 minuten om de maximale inhoudsstoffen uit de plant in het drinkbare kookwater te krijgen. Voor je huid kun je een paar kopjes sterke thee toevoegen aan je badwater.

Heermoes herkennen

Let op dat je de goede heermoes plukt om te kunnen profiteren van de voordelen.

De juiste is te herkennen aan een kale stengeltop. Wanneer er een bloem/bloeiende top op zit, dan is deze giftig en niet te gebruiken. Let dus goed op en raadpleeg meerdere bronnen of een expert en gebruik het niet als je niet zeker bent!

Heermoes heeft kenmerkende segmenten en je zou dit kunnen vergelijken met ons ruggenmerg. Het leuke is, dat je de segmenten uit elkaar kan trekken en met het zelfde gemak weer ‘in elkaar’ gezet kunnen worden.

FOTO 4A Heermoes kan in en uit elkaar
FOTO 4B Heermoes kan in en uit elkaar

De juiste heermoesplant heeft meer dan 6 steeltjes uit het ‘rokje’ per segment:

FOTO 5. Het rokje van de heermoes bevat meer dan 6 steeltjes.
FOTO 6. Bij heermoes is het  steeltje langer dan het rokje.

Samenvatting

Wanneer je heermoes in je tuin aantreft, dan is dat een signaal van mineralentekort in de bodem. Daar kun je actie op ondernemen door je bodem te verrijken met kiezel(zuur). Dit kan bijvoorbeeld met lavameel. Heermoes is tevens een geneeskrachtig kruid. Dus trek er thee van en proost op je gezondheid!
Met dank aan de foto’s van Andrea Bleeker

Kijk TIP

Andrea Bleeker – ODE AAN DE HEERMOES – Les 1- Kruidengeheimen