Ria en Jean Mochel

De moestuin brengt ons ten eerste lekker en gezond eten, rust, maar ook het plezier bezig te zijn met je handen in de aarde. Nu we met pensioen zijn is het voor ons een zinvolle vrijetijdsbesteding.
Beide zijn we van jongs af aan bekend met een moestuin. Ook tijdens onze begintijd samen hadden we in Ugchelen een moestuin bij huis, die vooral door Jean zijn vader werd onderhouden. Nadat we naar de Maten verhuisden was er echter geen ruimte meer voor een moestuin bij ons huis en hadden we hier ook te weinig tijd voor, maar we misten het wel.
In juni 2016, Jean was ondertussen al met pensioen en voor mij zat het er ook aan te komen, hebben we geïnformeerd bij de EAV of we een tuin konden huren. De volgende maand was er een tuin beschikbaar. We konden de tuin overnemen met alles erop. Er stond een klein opbergschuurtje, er lag nog oude mest en stro, maar er stonden ook nog frambozen, bramen een flier, aardbeien, asperges, rabarber en veel planten in de tuin. Maar er was ook héél veel onkruid.

We zijn  begonnen met het eerste kwart te bewerken en hier wat groente op te verbouwen. Dat werd wat sla, prei en boerenkool. De volgende jaren hebben we beetje bij beetje de rest gedaan. Maar het gedeelte waar het schuurtje stond was ons nog een doorn in het oog. Vorig jaar hebben we ook dat rigoureus aangepakt en staat er nu, na veel moeste arbeid en gelukkig hulp van onze kinderen, een mooi tuinhuisje met overkapping, zodat we ook bij regenachtig weer, of als de zon te fel is, lekker kunnen genieten van onze tuin.

In 2019 heb ik de cursus Moestuinieren gedaan. Die werd gegeven door Groei en Bloei in samenwerking met de EAV. Hier heb ik nog weer veel goede dingen geleerd. Wat voor mij heel belangrijk was, is het mulchen. Zorgen dat de grond rondom planten en struiken steeds bedekt is met organisch materiaal. Het onkruid krijgt dan minder kans en het verbetert de bodemstructuur. In de zomer krijg ik het gemaaide gras van mijn buurman en dit strooi ik tussen de groentes die ik gezaaid heb. Ook gebruik ik bv de bladen van de rabarber om af te dekken. Snoeihout van de tuin bij huis en in de herfst bladafval gebruik ik ook hiervoor. Ik heb het gevoel dat onze tuin hier blij mee is.
Langs de zijranden van de tuin hebben we bloemen gezaaid en geplant. Ook hou ik ervan de goudsbloem op verschillende plekken tussen de groentes  en de aardappelen te zetten. Ik heb echter wel gemerkt dat je dan wel op de tijd de bloemen eruit moet knippen om uitzaaiing door de hele tuin te voorkomen.
We zitten op een heel fijn plekje met de rug naar het noorden. Maar wat vooral heel fijn is dat we een hele gezellige groep tuinders om ons heen hebben. Geregeld komt er iemand een praatje maken en soms drinken we samen iets. Er worden stekjes uitgewisseld en ook hulp/materialen aangeboden. Al pratende krijg je weer nieuwe ideeën en informatie. Ook in de kantine op zaterdagochtend vinden we die gezelligheid.
Ik zou het nog leuk vinden als er workshops zouden worden gegeven, bv snoeien van fruitbomen en bessenstruiken.

Ria en Jean Mochel