Het geheim van Jan Vos

Ik kreeg afgelopen maanden veel vragen over mijn boerenkool, hoe krijg je die toch zo groot?

Het is eigenlijk heel eenvoudig, zaai de boerenkool niet te vroeg, ca half juni. Als ze ongeveer 10 cm groot zijn zet ik ze in kleine potjes, dan kunnen ze een goede wortelkluit krijgen. Uitplanten doe ik altijd op aardappelland die eind juli of begin augustus gerooid worden. Maak dan een paar dagen van te voren de plantgaten en doe in elk plantgat een handje vol koemestkorrels en vul deze een paar keer met water zodat de korrels oplossen. Daarna planten en de eerste maand met gaas beschermen tegen de duiven. Daarna alleen nog onkruid schoffelen en ziedaar de prachtige boerenkool.

Spruitkool zaai ik nooit zelf omdat deze planten erg gevoelig voor knolvoet zijn. Deze moeten ook veel vroegen geplant worden, namelijk rond half juni. De planten haal ik bij de Woudhof en verder met het planten, hetzelfde als de boerenkool en ziedaar deze prachtige planten op tuin nr. 89

Jan Vos