Hannie Mager

Mijn moestuin ervaringen.

Precies 5 jaar geleden ging ik bijna met pensioen. Hoewel ik niet bang was mij te vervelen, heb ik me wel voorbereid op deze nieuwe fase. Een moestuin stond op mijn verlanglijstje. Precies weet ik het niet meer maar ongeveer in oktober kregen we een tuin toegewezen.

Blanco stapten wij erin. We hadden wel wat afkunnen kijken van onze ouders maar meer ook niet. Onze interesse lag daar toen niet. Op het advies van Jan Vos hebben we de tuin helemaal met de vork omgewoeld; zelfs meerdere keren. Het resultaat was iets meer dan 300 kg kweken en onkruid. We hebben dit zonder tegenzin gedaan. Eind december konden we dit afvoeren naar Circulus.

Het verzamelen kon beginnen. Mijn partner die mij wel wilde helpen met het ‘zware’ werk, was heel goed in het zoeken van materialen op internet: tegels, een kruiwagen, regentonnen enz. Er moest ook een huisje op voor de materialen; een hobby mag tenslotte ook wat kosten!!! Hoe wij het bouwpakket in de tuin hebben gekregen, laat ik maar even in het midden. Het bouwen ging heel goed en het bleek dat wij goed op elkaar waren in gespeeld. Ik het inzicht en hij de kracht.

Op mijn verjaardag had ik al heel wat boeken en kalenders voor de moestuin gekregen en daarin stond dat ik wel een tuinplan moest maken. Dat heb ik gedaan en ik heb er nog elk jaar plezier van. Niet dat ik alles volgens het boekje doe, hoor! Bij mijn afscheid kreeg ik wel 40 zakjes met allemaal zaden. Deze zijn nu (gelukkig) op.

Ik heb vele missers gehad. Van een andere tuinder kreeg ik wel 20 tomatenplantjes. Gauw een “wegwaaikasje” gekocht want we lazen dat ze niet in de regen mochten staan. Ze groeiden als kool! Helaas hebben we geen tomaten gehad want ik had ze alle 20 op 1 vierkante mater gezet en van dieven had ik nog niet gehoord.

Een andere verrassing waren de courgettes. Fietstassen vol heb ik mee naar huis genomen en ik heb geprobeerd ze in de buurt kwijt te raken. En nog steeds ervaren we dat er elk jaar wel iets wat minder gaat maar daar staat tegenover dat er ook vele positieve verrassingen zijn. Zoals het verbouwen van een nieuwe groente voor ons: pastinaken!

Ook belangrijk zijn de ontmoetingen met andere tuinders. Even een praatje of wat ervaringen uitwisselen. Vooral dit jaar in de coronatijd hebben wij genoten van het werken in de tuin. Alles was, zeker in het begin, heel onzeker; wat kan wel en wat niet. In de tuin konden we heerlijk ontspannen.

Zo kunnen wij na 5 jaar hebben  van een moestuin zeggen dat wij er heel veel plezier aan beleven! Natuurlijk is er nog meer te vertellen maar ik ben ook benieuwd naar u ervaringen! Wij kunnen nog zoveel van ervaren tuinders leren. Vooral naar bijzondere groenten ben ik nieuwsgierig.

Hannie Mager.