Wim Kamphorst

Tuinieren als hobby
Al in mijn jeugd had ik interesse in tuinieren. Tijdens vakantie en andere vrije tijd was ik meestal te vinden bij een tuinderij, waar groenten en fruit werden geteeld. Ik heb daar het vak geleerd. Later in Apeldoorn heb ik in eerste instantie ongeveer 3 jaar een tuin gehuurd van een boer aan de Elsbosweg. Hij verhuurde landbouwgrond als volkstuintjes. In april 1988 ben ik lid geworden van de EAV en huurde de tuin die ik al die jaren heb gehad.

Vooral het ontspannen buiten bezig zijn met groen en proberen een zo goed en smakelijke oogst te krijgen. Naast deze groene ontspanning heb ik genoten van de vele sociale contacten die ik in al die jaren heb gehad. Het was altijd goed om elkaar te ontmoeten: mensen met dezelfde interesse in tuinieren.

Ik heb in al die jaren vooral groenten, bloemen en fruit gekweekt, waarbij in het ene jaar de bonen het uitstekend deden en wortelen niet. Uitgangspunt was altijd: ik hoef er niet van te bestaan en probeer er plezier in te houden. Dat is me denk ik al die 32 jaar aardig gelukt.

Uiteraard ging niet altijd alles zoals ik dat wilde. Bonen en uien naast elkaar in de tuin bijvoorbeeld is een niet zo goede combinatie.

Dat heb ik in het begin weleens gedaan, maar andere ervaren tuinders wezen me op deze misser. Zo heb ik ook veel geleerd van ervaren tuinders. Regelmatig gaven ze tips om een beter resultaat te krijgen.

Besturen van een vereniging vind ik leuk en het voorzitterschap van de EAV de eerste keer en later een tweede keer hebben mij veel voldoening gegeven, waarbij samenwerking met ander bestuursleden goed was. Ik wil van de gelegenheid gebruikmaken hen nogmaals te bedanken voor de samenwerking.

Omdat ik intensief ander vrijwilligerswerk heb, waar veel tijd in gaat zitten en de afstand tussen huis en tuin wat te groot wordt, heb ik besloten met tuinieren te stoppen. De komende tijd zal ik het tuinieren echt wel gaan missen. Wat ik echter het meest ga missen zullen de sociale contacten zijn. Ik hoop nog regelmatig te komen om een praatje te maken met deze en gene.

Tenslotte wens ik de EAV alle goeds en veel tuinplezier toe in de komende jaren. Het ga jullie goed!
Hartelijke groeten,
Wim Kamphorst