Tejo van Veenendaal

Wat brengt de moestuin mij?
De moestuin brengt mij heel veel. In de eerste plaats de producten die ik er van af haal, verse groente en fruit, heerlijk. Ook het werken in de buitenlucht, lekker gezond bezig zijn, de vrijheid, ontspanning, lekker in de grond bezig te zijn met je handen. Je bent in de natuur bezig, de vogels om je heen, mijn vriendje het roodborstje die me vaak gezelschap houdt als ik bezig ben. Ook de sociale contacten die je opbouwt, daar ik met pensioen ben, en hierdoor ook gezelligheid.
Ik ben 4 jaar geleden begonnen naar aanleiding van een heftige operatie. Ik ging Marius in de tuin helpen en dat smaakte naar meer, het deed me goed. We waren samen met een andere tuin bezig, toen ik een kant en klare tuin kon overnemen, nummer 29a, waar ik nu nog steeds bezig ben.

De tuin heb ik naar mijn eigen inzicht verder ontwikkeld en ingericht. Het meeste plezier beleef ik door in de natuur bezig te zijn, elke keer nieuwe producten uitproberen. Vaak krijg je van andere tuinders bruikbare tips, dus je leert ook steeds wat bij.

Juist de interactie met andere tuiniers(ters) maakt het voor mij leuk en zo help je elkaar verder. Ik zou tegen mijn tuincollega’s willen zeggen: “geniet ervan, ook
al valt de oogst soms tegen”. Blijf gezond. Wat betreft het verbouwen; ik vind het altijd weer bijzonder dat je zaadjes in de grond stopt en er vervolgens een groente uitgroeit die je kunt eten, elk met zijn of haar eigen smaak, geweldig toch!!
Ik zou het leuk vinden dat er enkele keren per jaar een soort ruilmarkt op het tuincomplex zou zijn; overtollige oogst, zaden of stekjes, liefst biologisch kunnen dan verhandeld/ geruild worden. Ik denk dan ook nog aan bijvoorbeeld zelfgemaakte produkten zoals jam, honing, enzovoort. Op zo’n markt kun je ook overtollig gereedschap bijvoorbeeld inzamelen voor een goed doel

Tenslotte wil ik iedereen een gezond en vruchtbaar tuinjaar 2021 toewensen.

Ps. Voetnoot van mijn vrouw Gré van Veenendaal-Bosma.
Ik geniet van Tejo hoe hij met de tuin bezig is. Zijn gezondheid en energie heeft hij voor een deel te danken aan de volkstuin en alles eromheen.
Als hij zich niet zo lekker voelt ’s morgens gaat hij meestal naar de tuin en komt dan als een ander mens weer thuis, deze hobby werkt helend en geeft energie en inspiratie. Hij is in zijn hoofd ook vaak met de tuin bezig en in de winter verschijnt er een prachtig schematisch bouwplan voor het komende seizoen.
Voor gepensioneerde mensen zoals wij is het ook heilzaam om een hobby op afstand te hebben, dat houdt onze relatie fris en fruitig.