Zaterdag 22 februari 2025 ontmoetten we Hans van Eekelen en Ad Steenbergen, de heren van het pomponderhoud. Met op de achtergrond het geroezemoes in de kantine gleed het gesprek ontspannen door een heel aantal onderwerpen. Met een argeloze vraag over de werking van de pomp startte het vrolijke gesprek.

De pomp, de derde hoofdpersoon van dit gesprek, is in zijn tweede leven al bijna 50 jaar oud en kan, indien we de pomp zorgvuldig blijven gebruiken, nog wel een tijdje meegaan. De meer dan 60 gietijzeren pompen op ons volkstuincomplex zijn onmisbaar in de droge zomers. Reden om de pompen onder de aandacht te brengen en onze waardering uit te spreken voor de mensen van het onderhoud: Hans en Ad!
Hans en Ad zijn goed op elkaar ingespeeld en vertellen enthousiast over hun vrijwilligerswerk op de tuin. Hans, van oorsprong Schiedammer, leerde het vak van Erwin. Ad, een geboren Apeldoorner, leerde van Hans. Beide heren hebben een technische achtergrond en houden van oplossingsgericht werken en sleutelen. Als het nodig is werken ze in hun fantastische werkplaats membranen bij of repareren onderdelen. De reserve-onderdelen beginnen echter schaars te worden en ook om die reden is het goed voorzichtig met de pomp om te gaan. Een experiment met een nieuwe, andersoortige pomp verloopt tot nu toe goed.
Hoe werkt de pomp nu eigenlijk?
In essentie gaat het om het verplaatsen van water dat dieper zit en we graag omhoog krijgen om te gebruiken in de tuin. Doorgaans zijn de putten die geslagen zijn tussen zes en acht meter diep, afhankelijk waar de pomp zich bevindt. Er is immers een hoogteverschil tussen oost en west van het complex van twee meter en we hebben ook te maken met ondoordringbare leemlagen en lokaal verschillende grondwaterstanden. De pomp werkt dmv onderdruk aan de zuiginlaat van de pomp, je creëert een vacuüm en het water wordt opgezogen waardoor het water met kracht uit de uitlaat stroomt. Door met je hand een zwengel heen en weer te bewegen, komt het water naar boven.
Hoe bevalt het vrijwilligerswerk?
Ad geeft aan dat het vrijwilligerswerk in drukke tijden wel eens conflicteert met het werk in de eigen tuin. Je loopt soms achter maar de prioriteit ligt bij het pomponderhoud. Hans vult aan dat de combinatie tuin en pomponderhoud leuk is en ook steeds leuker wordt. Op het tuincomplex is veel sociale cohesie en zijn er onderlinge vriendschappen.
Waar worden jullie blij van?
De dankbaarheid van de tuinder als er weer water uit een pomp komt, klinkt het uit één mond.
Vertel eens over merkwaardige reparaties?
Het meest vreemde was een pomp die we goed nagekeken hadden – alles klopte – maar nog steeds geen water gaf. Alles nog een keer uit elkaar gehaald en uiteindelijk bleek een slakkenhuis in het kogelhuis de doorgang te versperren. Slakkenhuis verwijderd en er was weer water.
Hebben jullie nog aanbevelingen voor het gebruik van de pomp?
Ja hoor, zie het lijstje hieronder. De Do’s and Dont’s van de pomp
- – pomp rustig
- – heb je de zwengel verlengd, pomp dan héél rustig
- – er is één pomp per twee tuinen
- – alle pompen dienen bereikbaar te zijn
- – draai in het voorjaar niet zelf de bouten van de pomp aan. Wacht op Ad of Hans
Doet de pomp het niet, laat het weten via het contactformulier op de site: https://volkstuinders-apeldoorn.nl/contactformulier/
Ad en Hans proberen binnen een week het mankement te verhelpen.
Wil je ook opgeleid worden en het team onderhoud pompen versterken, stuur Hans en Ad een bericht via het contactformulier.
De interviewers Bernard Sleijster en Gemma van der Spek.