Onze ervaring met de moestuin.
Wij zijn sinds 1990 lid van de EAV. Het verbouwen van groenten zijn wij beide van huis uit gewend. Nadat wij in 1985 in Apeldoorn kwamen wonen zijn we begonnen met een volkstuintje, via de personeelsvereniging van TNO, op de hoek Arnhemseweg – Laan van Westenenk. In 1989 werd bekend dat het terrein zou worden verkocht en toen hebben we eerst een halve tuin (65a) gedeeld met de heer Speltie.
In 1992 de hele tuin overgenomen, het was een jaar een natte tuin. In 1994 hebben we tuin 77 erbij genomen, om deze verwaarloosde tuin, met veel zuring en brandnetels en een grote spekhoop schoon te maken. In 1995 zijn we echt begonnen met verbouwen op tuin 77 en hadden we tuin 67 niet meer. Sommigen hadden zoiets van waar beginnen ze aan, een verwaarloosde tuin en 3 jonge kinderen ( 5, 3 en 2 jaar). Maar we gingen gewoon bezig en kregen steeds meer positieve reacties toen ze zagen hoe wij het aan pakten.
Na 3 jaar was de tuin zover dat we een huisje konden plaatsen voor ons gereedschap, eerst hadden we alleen een kist. Ons advies aan nieuwe tuinders, probeer eerst of je het wel leuk vindt en aan kunt voor je grote investeringen doet zoals een tuinhuisje. In 2002 hebben we tuin 67a erbij genomen, voor de oudere leden onder de lezers, dit was het gedeelte waar de kerstbomen stonden. Dus weer een stuk tuin, waar je opnieuw moest beginnen. In 2006 hebben we deze weer afgestoten en tuin 78a erbij genomen, deze sloot aan onze eigen tuin, een soort ruilverkaveling.
Na 10 jaar hebben we een groter huisje gekocht, de oude was niet zo goed meer en eigenlijk te klein, want je verzamelt steeds meer gereedschap. Niet dat we te veel hebben, maar je vindt steeds meer hulpmiddelen om je tuin te maken zoals je hem wilt hebben. In 2011 hebben we tuin 78a afgestoten, de kinderen waren het huis uit, we verbouwden te veel. Tip: neem een tuin die zo groot is dat je hem makkelijk kunt bewerken.
Wij hebben nog steeds heel veel plezier in het tuinieren. Ieder jaar is anders, ook wij hebben wel eens een mislukte oogst. Soms door het weer soms door eigen schuld. Zoals een keer dat we samen bezig waren om de wortels en de uien te zaaien, nadat het op kwam zagen we dat we beide zaden in dezelfde rij hadden gezaaid. Of als één een bed had ingezaaid, de ander het weer met de schoffel ging bewerken. Dit gebeurt nu niet meer. Tip: zet direct een markering bij het gezaaide. Wij hebben goede ervaring met het werken met zaaibedden, dan is het wel handig om die niet te breed te maken. Dan hoef je niet tussen de rijen te staan om te wieden.
In het begin waren we echt bezig om zoveel mogelijk groenten te verbouwen, om met de kinderen de winter door te komen, soms waren we op zaterdagavond wel tot diep in de nacht bezig om alles te verwerken, want alles moest in de vriezer.
In 2016 hebben we door Dave Storm een kas laten zetten, die is nu alweer te klein. In het najaar zaaien we spinazie in de kas zodat we vroeg in het voorjaar dit al kunnen eten. In het vroege voorjaar gaan we de zaden eerst thuis voorkiemen en na het verspenen gaan ze in de kas tot ze in de volle grond kunnen. Het verbouwen in een kas was nieuw voor ons, het ging dus ook niet allemaal in één keer goed. Nu zijn we op een andere manier bezig, veel meer vers eten en niet alles in één keer oogsten en dus ook niet alles in een keer poten Tip; we leggen de boontjes met circa 2 weken tussentijd dan heb je langer verse boontjes. Wij zijn steeds meer nieuwe groenten aan het uitproberen. Sinds 2018 jaar verbouwen we ook Incagurken en Kousenband. Pompoen, artisjok en pastinaak zijn voorbeelden van voor ons nieuwe groenten. We hebben nu ook meer snijbloemen, fruitbomen en bessenstruiken.
Tuinders vinden onze grond zo mooi van structuur. Dit is een proces is van jaren tuinieren en eigen compost. We passen ook groenbemesting (Phacelia) toe. Wij maken onze eigen compost en gebruiken hiervoor oude paardenmest en (groente)afval van de tuin, maar geen aardappel loof, tomaten en koolstronken. Tip: Alles wat je bij het spitten tegen komt en je niet in de tuin wilt hebben, direct in een emmer doen en weggooien.
Het afgelopen Corona-jaar waren we heel blij met onze tuin zo konden we veel buiten zijn. Helaas moesten we de gezelligheid op zaterdagochtend in de kantine en op het terras missen. Gelukkig konden we nog wel buiten bij elkaar op de tuin komen. Daardoor heb je nog wel contacten hadden met andere tuinders, om even bij te praten en soms ook ervaringen uit te wisselen.
Tuinieren is een leuke hobby en ook een heel sociaal gebeuren. Tot slot als je naar de kosten kijkt, dan kost het wat ons betreft niet veel meer dan groente kopen, alleen weet je nu precies wat je eet en verser kan niet. Hobby’s kosten vooral tijd maar daar krijg je heel veel voor terug. Tuinieren is een hobby waar je het ene jaar meer oogst dan het andere jaar en het weer heeft ook een grote invloed.
Heb je vragen of wil je gewoon even kletsen over tuinieren, kom rustig een keer kijken op onze tuin, dan kunnen wij wel uitleggen hoe wij het doen.